Geen producten gevonden...

De koningin van de druiven

  • Geplaatst op
  • Door Winewriter
  • Geplaatst in riesling
  • 0
De koningin van de druiven

Waarom wordt de Riesling zo populair? De belangrijkste reden is de veelzijdigheid van druif. Riesling wijnen kunnen zeer mineralig droog, verfijnd fruitzoet, maar ook intens edelzoet zijn. Telkens zijn het de karakteristieke mooie zuren van deze druif, die zelfs de meest zoete wijnen een enorme frisheid geven. Het spel tussen fruitzoet en fijn zuur geeft een enorme spanning.

De oorsprong van de Riesling

De Riesling groeit van oorsprong in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim 23.000 hectare. Hij belichaamt als geen andere druif de Duitse wijncultuur.

Deze kwaliteitsdruif is ook in Frankrijk zeer geliefd en wordt in de Elzas 'de koning(in) van de druiven' genoemd. Tegenwoordig vinden we de Riesling ook in Oostenrijk, Noord-Italië, Californië, Zuid Afrika en zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland.

riesling

Geschiedenis

Verwijzingen naar de Riesling zijn bekend uit het einde van de 15e eeuw en uit de eerste helft van de 16e. Riesling behoorde toen ook al tot de aanbevolen druivenrassen. Nog altijd vraagt men zich af waar de naam precies vandaan komt. Heeft het woord Riesling te maken met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), met ‘reissend’ (hoog) zuur, met edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout)? Internationaal staat hij bekend als Rheinriesling, terwijl in Baden het synoniem Klingelberger gebruikt mag worden. Met de Welschriesling, die ondermeer in Oostenrijk, Italië en Slovenië geteeld wordt, heeft de Duitse Weisser Riesling niets gemeen.

Teelt

De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit. Hij stelt de hoogste eisen aan de ligging van de wijngaard, maar weinig aan de bodem. Afhankelijk van bodem en microklimaat geeft hij heel uiteenlopende wijnen. Optimale condities bieden de stenige steile hellingen langs de rivierdalen die goed warmte kunnen opslaan.

Vinificatie en smaak

Rieslingwijnen zijn er in alle soorten en kwaliteiten. De vinificatie ervan gebeurt ten dele in traditionele grote (houten) vaten. Naast ongecompliceerde wijnen voor alledag biedt Riesling een schitterend scala aan predikaatwijnen (wijnen aangeduidt met het hoogste Duitse kwaliteitslabel 'Qualitätswein mit Prädikat' (QmP)). Bij de hogere kwaliteitsniveaus komen vaker zoete of edelzoete wijnen voor, terwijl ook heel wat Qualitäts- en Kabinettwijnen (vooral in de noordelijker gebieden) ter compensatie van de hoge zuurgraad met een beschaafd restzoet uitgebalanceerd wordt.

De typische Riesling heeft een bleekgele tot groengele kleur. In de neus domineren perzik of appel en de smaak wordt gekenmerkt door pittig zuur. Bij Rieslings van leisteenbodems spreekt men van een minerale toets. Sommige wijnen ruiken naar vuursteen, oudere wijnen hebben vaak een interessante petroleumtoon waar de Riesling is zowel beroemd als berucht om is: de 'goût de pétrole: een olie-achtige toon in de geur. Eigenlijk een fout, maar sommige liefhebbers kunnen niet genoeg van deze 'fout' krijgen.

De natuurlijke zuurgraad biedt een goed potentieel voor verwerking tot sekt (Duitste mousserende wijn). Edelzoete Beerenauslesen en Eisweine behoren tot de duurste Duitse wijnen in het buitenland. Rieslings moeten pas minimaal een jaar na de oogst gedronken worden. Vele bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na enige jaren. Het bewaarpotentieel van topwijnen is bijna onbegrensd.

riesling

Jonge, lichte Rieslingwijnen, varierend van droog tot fris zoet zijn ideale zomerwijnen. Aan tafel zijn gerijpte Rieslings beter op hun plaats. Zelfs oudere Riesling wijnen laten bij eten weer wat van hun jeugdigheid proeven. Droge tot halfdroge Rieslings passen goed bij lichte gerechten, gestoomde zee- en zoetwatervis, vlees met lichte sauzen en klein gevogelte. De halfdroge tot lieflijke Spätlesen harmoniëren goed met verse kaas. Fruitig zoete Spätlesen of edelzoete zijn voortreffelijke begeleiders van fruitdesserts. Gerijpte edelzoete Auslesen en Beerenauslesen zijn optimale aperitieven bij feestelijke menus.

WIJNDEAL.NL  heeft een aantal hele mooie Riesling wijnen in het assortiment. Je vindt ze hier!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »