In het glas robijnrood met blauwe schitteringen. Rijpe kruidige neus met hints van zwarte kersen, frambozen en pruim en een tikje vanille en tabak. Goede structuur die wordt vastgezet in de mond en overloopt in een stevige maar evenwichtige afdronk.
Uitstekend bij gegrild of geroosterd vlees, lamskoteletten, fijn wild, patatas a la Riojana (met chorizo) en gevulde paprika's met patatas bravas.
Klimaat:
Rioja ligt net op de grens waar Atlantisch en Mediterraans klimaat elkaar ontmoeten. Rioja Alavesa ligt het meest noordelijk en ondervindt zo het meeste invloed van een Atlantisch klimaat. Het gebergte van Cantabrië beschermt het tegen Noordelijke winden, kou en neerslag. Een micro-klimaat dat zich typeert door warme zomers met weinig neerslag en milde winters met voldoende neerslag.
Bodem:
Hoger gelegen wijngaarden met arme gronden die rijk zijn aan klei en kalk. Steile hellingen met terrassencultuur. (Medrano beschikt over behoorlijk wat wijngaarden die rond of boven de 600m liggen, wat de uitgesproken gestructureerde stijl verklaart).
Vinificatie:
100% Tempranillo met de hand geplukt. Temperatuur gecontroleerde fermentatie gedurende een week waarna nog een maceratie op de pelletjes volgt gedurende 10 tot 15 dagen op 28°. Daarna rijpt de wijn verder op een mix van 50% Amerikaanse en 50% Franse eik van 3 jaar oud. De wijn rust verder nog minstens 1 tot 2 jaar verder op de fles alvorens hij op de markt komt.