Valentino Pecorino komt uit het zuid-oosten van Abruzzen, vlak bij Chieti. Men heeft lang gedacht dat de Pecorino druif uitgestorven was. De druif is heel moeilijk te verbouwen, gezien de dunne schil en de daarbij behorende gevoeligheid voor klimaat en ziektes. Deze moeilijke eigenschappen leidden er toe dat rond 1900 de druif bijna geheel verdwenen was. Zo rond 1980, dus 80 jaar na verdwijning, werd een oude Pecorino-wijnstruik ontdekt. Vandaag de dag wordt de Pecorino-druif gezien als een speciale, originele wijn met geel fruit en een duidelijke minerale toets. Het verleden van de druif, met haar 80-jarige verdwijning, is hoogst bijzonder te noemen en men mag in de Marche-regio met recht trots zijn op de herintreding van de Pecorinowijn op de markt.
Klimaat:
Typisch mediterraan klimaat en kan gekarakteriseerd worden als warm met droge zomers.
Ondergrond:
Klei en kalksteen.
Vinificatie:
Inoculatie met geselecteerde gist; temperatuur gisting 15 °C gedurende 10 dagen. Rijping in roestvrij stalen vaten.
Jaartal: | 2023 |
Brand: | Cantine Mucci |
Titel: | Valentino |
Klass: | Pecorino d'Abruzzo - Terre di Chieti |
Streek: | Abruzzo |
Land: | Italië |
Kleur: | Bianco |
Alcohol: | 13 |
Ltr.: | 0,75 |