Domein
Nugzar Ksovreli, van Kakheti Wine Company maakte de inconische Saperavi wijnen uit het Kakhetian gebied, vanaf de wijngaard die eigendom is van de Konchosvili familie. Zwitserse wijnmaker Thierry Fontannaz was gefascineerd door de eeuwenoude Georgische technieken voor het maken van de wijn en raakte geïnspireerd om vanuit de Saperavi wijnen de Bedoba te creëren. de wijnkelders dateren terug naar 1533. Toen werden de traditionele Kakheti wijnen hier geproduceerd en verkocht. Het domein bevindt zich net ten noorden van de Alazani rivier en ligt op 400 meter boven de zeespiegel.
Expositie
De Rkatsiteli komt van 25 jaar oude wijnstokken, geteeld op 8 meter diepe zwarte leemgrond. De Kisi-druiven komen van jongere wijngaarden, dichter bij de heuvel geplant in een koeler microklimaat op kalkrijke bodem.
Oogst
De oogst geschiedt volledig manueel. Rkatsiteli eind oktober en Kisi begin oktober.
Vinificatie
Kisi wordt als hele trossen in qvevri vergist en rijpt daar tot december met malolactische fermentatie. Rkatsiteli wordt ontsteeld en vergist in roestvrij staal, rijpt op fijne droesem en 30% daarna in eiken vaten. De cuvée van BEDOBA White bestaat uit 70% Rkatsiteli (30% eikenrijping) en 30% qvevri-gefermenteerde Kisi, wat zorgt voor een rijke, uitgebalanceerde wijn.
Lekker bij
Een zeer veelzijdige wijn die prachtig combineert met gebraden kip in citroen-tijmboter, gegrilde coquilles, of gerijpte Comté-kaas met een vleugje honing.
Jaartal: | 2024 | ||
Brand: | Kakheti COmpany | ||
Titel: | Wine of Georgia | ||
Druivensoort: | 70% Rkatsiteli en 30% Kisi. | ||
Klass: | Wine of Georgia | ||
Streek: | Kakheti | ||
Land: | Georgië | ||
Kleur: | Wit | ||
Alcohol: | 13,5 | Ltr.: | 0,75 l |