Deze wijn heeft een robijnrode kleur met paarse reflecties. Intense geuren van wilde zwarte bessen en bosvruchten. De stijl blijft elegant en evenwichtig. Fijne en milde tannine met een zacht bittertje in de afdronk.
Lekker bij vet vlees, fijn wild en typische Friulaanse gerechten.
Klimaat:
De wijngaarden worden aan de noordkant beschut door de uitlopers van de Dolomieten; aan de zuidkant zorgt de Adriatische Zee voor voldoende vocht en een frisse zeebries. De zomers zijn warm en de winters koud en de lucht is bijzonder zuiver door de verderop gelegen Dolomieten.
Bodem:
Wijngaard:San Quirino 'Ronco Calaj' De arme bodem bestaat uit afzettingen van kalksteen en grind van de Cellina rivier afkomstig van smeltwater uit de Dolomieten.
Vinificatie:
De fijngemaakte druiven worden gemacereerd op schil gedurende 8-10 dagen in met glas beklede cementen vaten. Tijdens dit proces is de extractie van edele polyfenolen mogelijk. De maceratie temperatuur is afgesteld op 26°C. Rijping gedurende 12 maanden in eiken (Amerikaans) vaten van 225 liter. Bottelen gebeurt 18 maanden na de oogst.