Domein
Paolo Scavino is een historisch wijndomein in de Barolo regio, opgericht in 1921 in Castiglione Falletto. Tegenwoordig leidt Enrico Scavino, samen met zijn dochters Enrica en Elisa, dit familiebedrijf dat staat voor eigenzinnigheid en karakter, maar hij combineert dit op een fantastische manier met moderne technieken. Zijn meer dan 60 jaar ervaring heeft hem geleerd te investeren in een goede cru Nebbiolo om de eigenheid van elk terroir tot uiting te laten komen. De wijnen staan dan ook één voor één voor een zuivere expressie van elk terroir, complexiteit en elegantie. De Scavino familie bezit 29 ha eigen wijngaarden, maar bewerkt daarnaast ook nog 20 historische Barolo wijngaarden gelegen in Castiglione Falletto, Barolo, La Morra, Novello, Serralunga d’Alba, Verduno en Roddi. De specifieke vinificatie die wordt toegepast, levert meesterlijke, fruitige en krachtige Barolo’s op die erg gewild zijn.
Expositie
De cru Rocche dell’Annunziata in La Morra is een van de meest gewaardeerde wijngaarden in de Barolo. De ligging op zuidelijke hellingen met kalkrijke mergelbodems zorgt voor wijnen met finesse, elegantie en aromatische diepte.
Oogst
De oogst van 2019 werd handmatig uitgevoerd op het optimale rijpingsmoment. Het groeiseizoen bood een uitstekende balans tussen warme dagen en koele nachten, waardoor de Nebbiolo-druiven hun volle aroma’s, tannines en zuren konden ontwikkelen.
Vinificatie
Ontristen en kneuzen, schilinweking (gemiddeld 10-12 dagen) en alcoholische gisting (gemiddeld 20-30 dagen) in roestvrij stalen vaten onder gecontroleerde temperatuur, natuurlijke gisting, gevolgd door malolactische gisting in vaten van 225 L gedurende de winter. De stabilisatie van het wijnsteenzuur komt natuurlijk tot stand gedurende de winter van het 3e jaar wanneer de Barolo wordt overgetapt naar roestvrij stalen vaten. Rijping in Franse eiken vaten gedurende 10 maanden en daarna nog eens 12 maanden in grote vaten. Assemblage gedurende 10 maanden in roestvrij stalen vaten en 10 maanden rijping op de fles.
Lekker bij
Deze Barolo combineert perfect met:
Stoofgerechten van rund of wild
Lamsrack met rozemarijn
Truffelgerechten en paddenstoelenrisotto
Gerijpte kazen zoals Parmigiano Reggiano of Castelmagno
Jaartal: | 2019 | ||
Brand: | Tenuta Paolo Scavino | ||
Titel: | Barolo DOCG | ||
Druivensoort: | 100% Nebbiolo. | ||
Klass: | Barolo DOCG | ||
Streek: | Piemonte | ||
Land: | Italië | ||
Kleur: | Rood | ||
Alcohol: | 14,5 | Ltr.: | 0,75 l |