Geen producten gevonden...

Aspergewijn en vreemdgaan

  • Geplaatst op
  • Door Maurice Nelissen
  • Geplaatst in asperges
  • 3
Aspergewijn en vreemdgaan

Inmiddels zijn we al weer bijna vol in de aspergetijd beland. Maar welke wijnen zijn nu de fijnste begeleider bij welk aspergegerecht? Dat probeerden we uit. Yummie!

Aspergewijn

Officieel begint het aspergeseizoen pas de 2de donderdag van april. Maar op de plaatselijke weekmarkt lag het goddelijke witte goud  afgelopen weken al te pronken. En dat vind ik helemaal niet erg.

De eerste asperge-wijnproeverij heb ik al achter de rug. Gezellig met vrienden zoals we dat wel vaker doen. Dit keer had Jo zich opgeworpen als kok. 4 Gangen met asperges op verschillende wijzen. En natuurlijk wijn erbij. Ik had een 10-tal wijnen geselecteerd die we probeerden en er waren een paar echte verrassingen bij. Het aspergeseizoen belooft heel leuk te worden.

Vreemdgaan mag
Nu is het traditie om Elzaswijn bij asperges te drinken, en dan vooral een mooie Pinot Blanc. Die beproefde combinatie blijft het goed doen. De Reserve Particuliere Pinot Blanc van Andre Scherer met zijn zachte frisse en zuivere smaak deed het geweldig bij de traditionele asperges.
Maar een beetje afwisseling op z'n tijd is ook wel eens welkom. Want ook andere wijnen doen het vaak erg goed, zeker ook bij asperges op de klassieke wijze, met ham, een botersaus en een gekruimeld eitje. Zoals de Zuid Afrikaanse Chenin Blanc van Ayama, een prachtige wijn met smaken van rijp fruit en een intense rond mondgevoel. Ook heerlijk bij de aspergesoep overigens.

Over het algemeen zou ik zeggen dat Italiaanse Pinot Grigio's, unoaked Chardonnays en Sauvignon Blancs, al dan niet in een blend vaak uitstekende begeleiders zijn bij aspergegerechten. Een lang in hout gelagerde wijn zou ik liever vermijden.

Bij de asperges met de licht zurige mousselinesaus was iedereen het er wel over eens dat de Italiaanse Quartanota Pinot Grigio van Sasso dei Lupi de perfecte partner was. De geraffineerde zuurtjes samen met de mooie vlezigheid van deze wijn uit Umbria schitterden heerlijk met z'n evenbeeld op het bord.

Bij asperges, (al dan niet met zalm) en Hollandaisesaus, ook al zo'n klassieker, is een licht boterachtige Chardonnay vaak een goede keuze. Wij dronken de Due van wijnhuis Russolo uit Friuli en waren blij verrast. Nou ja, verrast, deze topper heeft al vaak bewezen een veelzijdige begeleider te zijn en kweet zich ook nu weer uitstekend van zijn taak. De fijne structuur, uitstekende balans en mooie lange afdronk van deze blend van Chardonnay en Pinot Grigio maakten dit de perfecte partner voor dit gerecht.

Natuurlijk zijn er meer wijnen geschikt om het witte goud te begeleiden. Kies een aromatische wijn zonder overheersende zoetjes of zuurtjes. De wijn mag enerzijds de subtiele en verfijnde smaak van de asperges niet overheersen, maar mag anderzijds niet te licht zijn, want dan verdwijnt 'ie wijn volledig naar de achtergrond.

We hebben speciaal voor het aspergeseizoen een aantal wijnen geselecteerd die supermooi samengaan met asperges. En uiteraard met extra voordeel. Smakelijk!

Ga naar de aspergewijnen









Reacties

  1. Mark Kuipers Mark Kuipers

    Haha, Die Due heb ik al vaker gehad en is inderdaad super! Goed dat ie nu in de actie is. Leuke blog!

  2. Maurice Nelissen Maurice Nelissen

    Hoi Trees, Graag gedaan. Mocht je nog andere adviezen willen hoor ik het wel! Smakelijk eten en drinken!

  3. Trees Smits Trees Smits

    Wat heerlijk om op zo'n manier een keer vreemd te gaan. Dank jullie wel voor de adviezen want de asperges zullen ook in huize Smits veelvuldig op tafel staan. In onze buurt zijn meerdere aspergetelers te vinden. En nu ga ik het proberen met jullie adviezen. We zijn er klaar voor.....

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »