Geen producten gevonden...

Topwijn uit Portugal? Ja!

  • Geplaatst op
  • Door Maurice Nelissen
  • 2
Topwijn uit Portugal? Ja!

Lange tijd heeft Portugal nogal wat achter gelopen op wijngebied. Terwijl in buurland Spanje prachtige wijnsuccessen werden geoogst bleven veel Portugese wijnen geproduceerd door de talloze coöperaties steken op niveautje ranswijn waarbij een grootverpakking Rennies je redding kon betekenen. Maar inmiddels ontwikkelt Portugal zich razendsnel als toonaangevend en modern wijnland. De oude coöperaties zijn opgedoekt en meer dan duizend Quinta’s persen moderne Portugese wijnen van druiven uit de eigen, oeroude wijngaarden

Portugese wijn identiteit

Portugal heeft het voordeel dat ze nooit op grote schaal de mode hebben gevolgd van de aanplant van Franse druiven zoals de Chardonnay en de Sauvignon Blanc. Ze hebben hun eigen druiven behouden, die het ook veel beter doen in het hete en in het noorden zelfs regenachtige klimaat. Franse druiven zijn er wel maar meestal geblend met authentieke soorten wat bijzondere en eigenzinnige wijnen oplevert.

De Portugese wijnmakers hebben de geweldige luxe dat ze uit meer dan 500 autochtone druivenrassen kunnen kiezen. Ze hoeven de concurrentie niet aan met Chili of Zuid-Afrika. Ze hebben hun eigen Arinto, Antão Aragonez, Touriga Nacional,  Alvarinho, Baga, Treixadura en ga zo maar door. Daardoor kunnen ze unieke en eigenzinnige wijnen maken met een hoog yummie gehalte. Voor liefhebbers valt er in Portugese wijn veel nieuws te ontdekken.

Alentejo

Een van de mooiste wijnregio’s in Portugal is Alentejo. Het wordt wel het 'Californië van Portugal' genoemd. Alentejo is groot, bloedjeheet en vooruitstrevend. Het is 's zomers wel 40°C in Alentejo. De zon brandt op de wijngaarden met hun stenige bodems van graniet, leisteen en kwarts. De druiven vechten voor elke druppel water. Hun schil is dik en het sap geconcentreerd. Al in augustus, maanden eerder dan in de rest van Europa, zijn ze rijp en worden ze geoogst.

Deze omstandigheden vragen discipline en vakmanschap van de wijnmakers. En die is er. Verschillende topwijnmakers hebben zich op de oude, vergeten wijngaarden gestort. Er is flink geïnvesteerd en er worden verrassende, moderne ‘terroir’-wijnen gemaakt. Ze gebruiken 'state of the art', vaak reductieve vinificatie-methoden. Maar oude tradities worden niet geschuwd. Stampen met blote voeten komt nog regelmatig voor. De beste wijnen uit Alentejo hebben in Portugal een ware cultstatus bereikt. Ze gaan voor flinke bedragen over de toonbank van de Portugese slijter.

Tweederde van de wijn uit Alentejo is rood. Vooral van Aragonez (de plaatstelijke naam voor Tempranillo), Trincadeira en de Touriga Nacional. Hoewel in de minderheid, staan ook de witte wijnen uit Alentejo hoog aangeschreven. Ze worden gemaakt van inheemse druiven als Arinto (Pedernã), Perrum (Palomino Fino), Antão Vaz en Roupeiro.

Alentejo

Luis Duarte

Een van de beste, misschien wel de allerbeste moderne wijnmakers van Portugal is Luis Duarte. Met zijn 25 jaar wijnervaring is Luis verantwoordelijk voor de grootste Portugese wijnsuccessen. Hij is de enige Portugese wijnmaker die ooit 2x werd uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar. Verschillende wijnen van zijn hand staan steevast in de ‘Top 100 Beste Wijnen van het Jaar’ van Wine Enthusiast Magazine. Portugal had de laatste 15 jaar niet zo’n heel beste reputatie. Maar Luis Duarte is vastberaden om dat te veranderen. En dat doet hij verrekte goed!

Luis Duarte

WIJNDeal.NL verkoopt 6 wijnen geproduceerd aan de hand van deze kanjer. Allemaal fantastische wijnen met een prachtige prijs-kwaliteitsverhouding.

2013 Target Tinto Luis Duarte

Deze blend van de drie traditionele druivenstoorten Aragones, Touriga National en Trincadeira levert een verrassende wijn op. Een frisse en elegante topper die zijn kwaliteit op een excellent niveau houdt.

2014 Materia Red

Blend van typische druivensoorten Aragonês, Trincadeira en Touriga Nacional. Aroma's van zwarte bessen met aroma's van kruiden en munt gevolgd door een intense en soepele afdronk.

2015 Materia White

Blend van de drie top druivensoorten; Antao Vaz, Arinto, Roupeiro. Prachtige fruitige aanzet in de neus gevolgd door een verleidelijke, frisse en elegante smaak. Smaakt meteen naar meer!

Reacties

  1. Mark den Hartogh Mark den Hartogh

    Klopt helemaal. Wij genieten al enkele jaren van prachtige wijnen uit Portugal. Absoluut een wijnland in opkomst. Mijnheer Duarte is op wijngebied een absolute topper en deze wijnen zullen we zeker gaan proberen. Wordt vervolgd!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »